image description

Job i transport

Transportsektoren får verden til at hænge sammen, men branchen mangler medarbejdere. Derfor har vi lavet kampagnen 'Job i transport', som skal gøre op med fordommene og vise værdien af godstransport.

Projekter

Ny kampagne: Bedre ry skal give flere job i transport

Transportens Udviklingsfond søsætter kampagnen "Job i transport", der skal gøre op med chaufførjobbets blakkede ry og tiltrække flere til førerhusene.

De leverer mælken til kaffen, er med til at bygge broer og sørger for friske tomater helt fra Italien. Chaufførerne på de danske veje er en central forudsætning for vækst og fremskridt, men der bliver stadig færre af dem. Om få år vil vi mangle op mod 4.000 chauffører, hvis det ikke lykkes at gøre det mere populært at køre lastbil.

Jobbet som chauffør har gennem de senere år fået et dårlig ry og bliver ofte associeret med ord som "usundt", "ensomt", "lavstatus" og "ringe arbejdsvilkår". Men det billede er misvisende, mener både 3F og ATL, som derfor har afsat fondsmidler til en kampagne, der skal ændre branchens image og tiltrække flere unge til faget.

"Vi er oppe mod en tendens til, at mange unge ikke overvejer ret mange andre muligheder end gymnasiet, når folkeskolen er afsluttet. Derfor er kampagnen i lige så høj grad målrettet forældrene. Når de taler med deres børn om forskellige muligheder, skal de også kunne pege på uddannelsen som lastbilchauffør, hvilket sker alt for sjældent. Der er ingen tvivl om, at der er gode fremtidsmuligheder inden for transportfaget. Det vil vi med denne kampagne gøre alt, hvad vi kan for at vise," fortæller TU-formand Jørgen Aarestrup fra 3F.

Gode historier fra førerhuset

Med kampagnen "Job i transport", der netop er gået i luften, vil Transportens Udviklingsfond- med hjælp fra nuværende chauffører og virkelige historier fra landevejen - tale direkte til de unge og deres forældre via sociale medier, en kampagnehjemmeside, digitale annoncer og senere events på uddannelsesinstitutioner. Budskabet er, at transportbranchen tilbyder en attraktiv fremtid med alsidige arbejdsdage, spændende udfordringer og gode muligheder for videreuddannelse.

"Som chauffør har man et selvstændigt arbejde med et stort ansvar. Det er et udadvendt job, hvor man er tæt på kunderne, og man får en god overenskomstmæssig løn. De positive sider ved at være chauffør er trængt i baggrunden de senere år. Dem skal vi have frem nu," siger direktør Lars William Wesch fra ATL.

Fremtidens transportsektor skal sikres

Projektchef i Transportens Udviklingsfond Magnus Købke håber, at den nye kampagne kan være med til at sikre en stærk transportbranche i fremtiden:

”’Job i transport’ er en image- og rekrutteringskampagne, der skal være med til at fremtidssikre transportsektoren i Danmark. Vi har hele tiden brug for flere dygtige transportarbejdere, hvis vi skal kunne følge med konkurrencen på det europæiske marked, men det er lige så vigtigt at udvide rekrutteringsgrundlaget, så flere end i dag vælger at blive lastbilchauffør eller lager- og logistikmedarbejder. Derfor er det vigtigt at få ændret det dårlige omdømme, som branchen desværre har fået. ”Job i transport” er første skridt, men i den kommende tid vil Transportens Udviklingsfond også søsætte en række andre aktiviteter, der gør op med fordommene og viser værdien er godstransporten,” siger Magnus Købke.

Om kampagnen "Job i transport"

Transportens Udviklingsfond har lanceret kampagnen "Job i transport", der skal forbedre lastbilchaufførers image og tiltrække flere til branchen, der om få år står til at mangle op mod 4.000 chauffører. Derudover har kampagnen fokus på at fastholde de nuværende transportarbejdere samt tiltrække ledige og samfundsgrupper, som i dag er underrepræsenteret i branchen. Det gælder f.eks. kvinder og nydanskere. Kampagnen er bl.a. synlig på sociale medier, i digitale medier og på kampagnehjemmesiden www.jobitransport.dk. Du kan også følge kampagnen på Facebook-siden: Facebook.com/jobitransport.