image description

Sundhedsprojekt

Vidste du, at sund mad betyder en hel del for trafiksikkerheden? Transportens Udviklingsfond har siden 2005 gennemført adskillige sundhedsprojekter og undersøgelser af chaufførernes sundhed. Og resultaterne er faktisk skræmmende.

Projekter

Sundhedsprojekt

Vidste du, at sund mad betyder en hel del for trafiksikkerheden? Transportens Udviklingsfond har siden 2005 gennemført adskillige sundhedsprojekter og undersøgelser af chaufførernes sundhed. Og resultaterne er faktisk skræmmende.

Projektet "Sikkerhed og Sundhed bag rattet" undersøgte i 2008 kostens betydning for trafiksikkerhed, psykisk trivsel og risikofaktorer for hjertekarsygdomme blandt lastbilchauffører. En forsøgsgruppe på 24 chauffører spiste sundt i blot 14 dage. Samtidig blev de løbende testet på reaktionstid, helbred og humør. To uger på sund mad og motion betød, at chaufførernes reaktionstid blev forbedret med 16%. Hvis du ikke synes, det lyder af meget, så giver det sikkert mere mening, at det betød en reducering af bremselængden fra 90 til 0 km/t på 20 meter – eller hvad der svarer til fire-fem familiebilers samlede længde. (Vidensanalyse om undersøgelsen kan downloades her på siden).

- Vi var noget chokerede over resultat, må jeg indrømme, siger direktør Line Meldgaard fra Meldgaard A/S i Åbenrå. Det var blandt andet chauffører fra hendes virksomhed, der deltog i forsøget. Siden har Meldgaard A/S indført sund kost i kantinen, oprettet motionsrum på virksomheden og i det hele taget sat fokus på sundheden for firmaets 500 ansatte.

Transportens Udviklingsfond har på baggrund af erfaringerne udgivet en kogebog med gode råd for chauffører. (Kogebogen kan downloades her på siden). Og der er planer om at følge op på projektet.

- Vi må desværre konstatere, at den generelle sundhedstilstand stadig lader en del tilbage at ønske, konstaterer Projektchef i Transportens Udviklingsfond Magnus Købke.

- Derfor vil vi på et senere tidspunkt lancere endnu en kampagne, hvor vi vil forsøge at få såvel chauffører som deres partnere i tale. Vi vil også henvende os til arbejdsgiverne, fordi det selvfølgelig også er i deres interesse, at deres chauffører kører sikkert, siger han.