image description

Topmøde

Hvordan rekrutterer vi flere til chaufførfaget? Det var omdrejningspunktet, da Transportens Udviklingsfond sammen med Godstransportområdets Uddannelses- og Udviklingsfond samlede hele branchen og indflydelsesrige personer udefra til topmøde i Aarhus.

Projekter

Velbesøgt topmøde gav ny brændstof til transportbranchen

Hvordan rekrutterer vi flere til chaufførfaget? Det var omdrejningspunktet, da Transportens Udviklingsfond sammen med Godstransportområdets Uddannelses- og Udviklingsfond samlede hele branchen og indflydelsesrige personer udefra til topmøde i Aarhus. 

Transportbranchen binder landet sammen, sørger for varer på hylderne og skaber vækst i hele samfundet. Jobbet som chauffør rummer både ansvar og frihed, men desværre har de positive historier om branchen gennem længere tid været trængt i baggrunden af de negative. Jobbet som lastbilchauffør har fået et dårligt omdømme, som gør det svært at tiltrække den nødvendige arbejdskraft til branchen.

Med image- og rekrutteringskampagnen ”Job i transport” har Transportens Udviklingsfond siden august sidste år arbejdet målrettet med at punktere myter om branchen. Nu er tiden kommet til næste fase, hvor TU sammen med Godstransportområdets Uddannelses- og Udviklingsfond (som 3F og DTL-A driver sammen) vil søsætte en række konkrete rekrutteringsaktiviteter rundt i landet.

Den proces blev kickstartet torsdag den 14. januar med Transportens Topmøde i Aarhus, hvor de to fonde havde samlet en lang række nøgleaktører for at dykke ned i essensen, finde de ømme punkter og sammen udvikle nye idéer til rekrutteringsaktiviteterne. Til stede var både virksomheder, faglige organisationer, brancheforeninger, jobcentre, uddannelseschefer og folk med egne erfaringer fra førerhusene. I alt mere end 50 personer fra – eller med indflydelse på – transportbranchen.

”Det var virkelig en god og inspirerende dag, hvor vi fik en masse nye vinkler på de kendte udfordringer. Alle deltagerne gik åbent og helhjertet ind i diskussionerne, og det blev i den grad tydeligt, hvor langt man kan komme ved at gå sammen i stedet for at forsøge at løse problemerne fra hver sit hjørne af branchen. Vi fik en række helt konkrete anbefalinger med hjem, og dem vil vi nu videreudvikle til en egentlig rekrutteringsstrategi for de kommende to år,” forklarer forhandlingssekretær i 3F Jørgen Aarestrup, der er formand for Transportens Udviklingsfond og bestyrelsesmedlem i Godstransportområdets Uddannelses- og Udviklingsfond.

Stort potentiale blandt unge, ledige, nydanskere og kvinder

På Transportens Topmøde skulle deltagerne udvikle idéer inden for emnerne ”uddannelse og lærlinge”, ”jobcentre og ledige” samt ”mangfoldighed i transportbranchen”. Der er nemlig et særligt stort potentiale i at få flere unge ind på transportuddannelserne og samtidig fjerne de barrierer, som findes i virksomhederne og beskæftigelsessystemet. Samtidig er både kvinder og nydanskere markant underrepræsenteret i branchen, så også over for disse grupper vil der nu blive sat målrettet ind – bl.a. via idéer fostret på Transportens Topmøde.

”Vi er allerede nået langt med imagekampagnen, men der er behov for at inddrage flere forskellige aktører, der kan se på problemstillingen fra nye vinkler, hvis vi for alvor skal lokke flere unge, nydanskere og kvinder over i branchen. Den involvering lykkedes til fulde på Transportens Topmøde, hvor det var en fornøjelse at opleve den åbenhed, som deltagerne viste i forhold til også at se kritisk på egen rolle og overveje, om man kunne gøre nogle ting anderledes eller samarbejde mere på tværs. Jeg ser frem til, at vi i den kommende tid skal videre med rekrutteringsarbejdet, som nu har fået et endnu bredere fundament,” siger Lars William Wesch, der er direktør i ATL og dermed repræsenterer arbejdsgiverne i Transportens Udviklingsfond.

Transportens Udviklingsfond vil senere præsentere en lille hvidbog med alle idéer og anbefalinger fra Transportens Topmøde.

Ny kampagne: Bedre ry skal give flere job i transport